Düzce 10° Hafif yağmurlu
Son dakika
Cenk DOĞAN Köşe Yazısı Cenk DOĞAN

FINDIK NEDEN DÖKÜLÜR ?

Hasada 1 ay kaldı ve fındık çotanakları artık içini doldurmaya ve gelişimini tamamlamaya başladılar. Bu dönemdeki en büyük problem ise fındığın dökülmesi ve randımanının düşmesidir.

Bu dönemde fındıkta dökülmelerinin başlıca nedenleri :
Kuraklık ,
 Besin elementlerinin yetersizliği ve
 Külleme hastalığı olmaktadır.

Azalan yağışlar etkisini göstermeye başladıkça yüzlek kök yapısına sahip olan ocaklar daldaki fındığı beslemede yetersiz kalırlar bu durum yer yer dökülmeler şeklinde sonuçlanır. Sulama imkanı olan bahçelerde akşam saatlerinde sulama yapılmalı ve su eksiği giderilmelidir.

Bahçede su ihtiyacını azaltmak için tırpan ve filiz alma faaliyetleri zamanında yapılmalı , ot ilacı kullanımından mutlaka vaz geçilmelidir.

En önemlisi bahçede temizlik ateşi vs diye ateş yakmaktan kaçınılmalıdır.

Dökülmelerin bir nedeni de besin elementleri eksikliği olmaktadır. Ocak daldaki çotanakların tamamını besleyeceği besin elementlerine ulaşamayınca meyvelerinin tamamını riske atmamak için kendi kendine seyreltme yapar ve ürünün bir kısmını döker. Bu tür dökülmelerin önüne geçebilmek için başta Potasyum, Mağnezyum ve Bor olmak üzere eksik besin elementlerinin yapraktan ve topraktan verilmesi gerekir.

Bir diğer dökülme nedeni de Külleme ve diğer mantari hastalıklar dır. Külleme hastalığına neden olan mantar sporları ocakları , dalları ve yaprakları kaplayarak fotosentezi yavaşlatır, dalların zayıflamasına neden olur , çotanakların birleşim yerlerini zayıflatarak çotanakların tutunumunu zayıflatır. Bu tür dökülmeleri önlemek için sık sık bahçe kontrolleri yapılmalı külleme hastalığına neden olan beyaz spor lekeleri görüldüğünde vakit geçirmeden ilaçlamalar yapılmalıdır.

Nasılsa az kaldı bu saatten sonra bir şey olmaz dememeli ve hasada karar mücadeleyi devam ettirmeliyiz.

Bakarsak Dolu fındık bakmazsak Koruk fındık olacak. 

Kopyalandı

Yazarın Diğer Yazıları

Tümü
  1. ÜRETİCİLERE İLK OLARAK KOOPERATİF LAZIM
  2. FINDIK BAHÇELERİNDE SON DURUM ..
  3. KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE
  4. FINDIKTA VAZİYET-i AHVAL ve İSTİKBAL- i MÜNAZARA
  5. Toprak analizi önemli!